top of page

שאלות נפוצות
על שיני בינה כלואות

In the Classroom

האם תמיד צריך להוציא את שיני הבינה?

לא. ישנם שיני בינה הבוקעות באופן תקין לפה ואין צורך להוציא אותן.

למה לעקור את שיני הבינה אם אין כאבים?

הדלקות סביב שיני הבינה הם כרוניות (לאורך זמן) ובמקרים רבים הנזק שהן גורמות אינו מלווה בכאב.

האם כואב לעקור שן בינה?

גירוי דומה יגרום לתגובה אחרת אצל אנשים שונים.  בזמן עקירת שן בינה תחת הרדמה מקומית - ישנה תחושה של לחץ באזור הטיפול ומטופלים מסויימים יגדירו זאת ככאב.  ניתן להימנע מתחושת זו תחת סדציה (טשטוש).

איזה צילומים צריך לבצע לקראת עקירה של שן בינה כלואה?

ככלל יש לבצע צילום פנורמי. במקרים מסויימים יומלץ על השלמת הצילום עם סיטי.

האם אפשר לבצע MRI כדי להימנע מהקרינה של סיטי?

לא.  צילום MRI אינו מדגים את השן.  השימוש בטכנולוגיה דיגיטלית להדמייה מאפשרת חשיפה מינימלית לקרינה.

למה תמיד צריך להוציא את שן הבינה העליונה כשמוציאים את שן הבינה התחתונה?

השאלה אינה מדוייקת.  לא בכל מקרה יומלץ להוציא את שן הבינה הנגדית לשן הכלואה.  רק כאשר אין מגע עם שום דבר בלסת הנגדית שנוגע בשן העליונה, קיים חשש שהיא תצמח מעבר לקו הסגירה, ובמקרים אלו לא יהיה מנוס מהוצאת שן הבינה העליונה בכדי למנוע דלקות חניכיים בשינייים הסמוכות. 

האם תמיד צריך לקחת אנטיביוטיקה לאחר עקירת שיני בינה?

לא, ההיפך הוא הנכון. מומלץ להימנע מאנטיביוטיקה לאחר עקירת שיני בינה (ועקירות בכלל) אלא אם כן בזמן הטיפול אובחנה דלקת או מוגלה המחייבים זאת.  נטילת אנטיביוטיקה אינה אפקטיבית מבחינה סטטיסטית למניעת זיהום לאחר עקירת שן בינה, ובמקרה של דלקת החיידקים יהיו עמידים יותר לטיפול התרפותי.

האם רופא שיניים כללי יכול לעקור שן בינה או רק כירורג פה ולסת?

למרות שישנם רופאי שיניים המיומנים בעקירות כירורגיות, שיני בינה כלואות או כאלה המצריכים טיפולים מורכבים מקובל להפנות לכירורגים.  ברם, אם רופא השיניים מרגיש מיומן ומוכשר מספיק לבצע את הטיפול אין מניעה לכך שהוא יבצע את העקירה.

כמה זמן לוקח לעקור שן בינה?

לא ניתן לענות על שאלה זו שכן ישנם מגוון רחב של שיני בינה כלואות ולמורכבות הטיפול השפעה ישירה על זמן העקירה.  ובכל זאת, סביר להניח שככל שהרופא מיומן ומנוסה יותר הטיפול יהיה קצר יותר, ההחלמה מהירה יותר, והסיכוי לסיבוכים נמוך יותר.

מה צפוי לאחר עקירת שן בינה כלואה?

מטופלים שונים יחלימו באופן שונה לטיפול דומה.  ובכל זאת, ניתן להכליל ולומר שכאבים ונפיחות באזור הטיפול, הגבלה בפתיחת הפה וקושי בבליעה למספר ימים אינם נדירים לאחר עקירה כירורגית של שן בינה.

מהם הסיבוכים האפשריים אם לא מוציאים את שיני הבינה בזמן?

דלקות וזיהומים (שלא בהכרח יגרמו לכאב או לנפיחות), נזק לשיניים הסמוכות, התפתחות של ציסטות (ציסטה היא סוג של גידול שפיר), שבר של הלסת התחתונה.

מהם הסיבוכים לאחר עקירת שן בינה?

הסיבוכים האפשריים משתנים בהתאם לסוג השן, מיקומה בלסת, גיל המטופל ועוד מספר פרמטרים. ככלל ניתן לומר שהסיבוכים כוללים זיהום, דימום, מעבר נוזלים מהפה לאף, פגיעה בשיניים הסמוכות, שבר של הלסת, ואבדן תחושה בלשון בשיניים ובשפה התחתונה. חשוב לזכור שלמרות הסיבוכים האפשריים מדובר בתופעות נדירות, וכשיש אינדקציה לכך - התועלת בהוצאת שיני בינה רבה. 

אני מתכננת הריון. האם מומלץ להוציא את שיני הבינה לפני כן?

הריון אינה סיבה כשלעצמה לעקירת שיני בינה, אבל אם הומלץ להוציא את שיני הבינה מכיוון שהן במנח לקוי, הוגדרו כ"שיני בינה כלואות", או מכל סיבה אחרת - אכן יש הגיון לבצע את הטיפול לפני כן.  ידוע שהשינויים שהגוף עובר בהריון יכולים להחריף את דלקות בחלל הפה.

מה זה מכטשית יבשה?

כאב חזק שמתחיל מספר ימים לאחר העקירה עקב כשלון של הגוף לאטום את אזור הטיפול בקריש דם.  נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון וכן מטופלים המעשנים - נמצאים בסבירות גבוה יותר לפתח מכטשית יבשה.  הטיפול במכטשית יבשה מצריך חבישה מקומית עם תרופה מיוחדת המרגיעה את האזור.  במקרים רבות יש להחליף את החבישה מספר פעמים עד להחלמה מלאה.

למה אין לי תחושה בחצי הלשון לאחר עקירת שן בינה?

העצבים המעצבבים את התחושה ללשון ולשפתיים נמצאים בקרבה לאזור שן הבינה התחתונה ולפעמים הם נפגעים. כתוצאה מהפגיעה חצי הלשון מרגיש רדום, או שאין תחושה בשפה.  אם יממה לאחר הוצאת שן בינה תחתונה ההרדמה לא חלפה יש מקום להיבדקת בדחיפות על ידי מנתח פה פנים ולסתות שכן הזמן הוא מרכיב קריטי בשחזור העצב הפגוע.

כמה עולה לעקור שן בינה?

למרות שמחיר יקר אינו מבטיח דבר - טיפול זול אמור להדליק נורה אדומה.  בדרך כלל ככל שההכשרה והניסיון של הכירורג רחבים יותר, איכות הציוד במרפאה טובה יותר, וההקפדה על הסטרליזציה גבוה יותר המחיר ישתנה בהתאם.

מדוע שיני בינה נקראות שיני בינה?

ישנם מספר תאוריות למקור השן. פופולרית שבהן טוענת ששיני הבינה בוקעות בגילאי 17-22, ובגילאים אלו אנחנו בטוחים שאנחנו יודעים הכל.

האם שן בינה יכולה לגרום לצפיפות שיניים?

ידוע שגם ללא המצאות שיני בינה תיתכן הצטופפות של השיניים ולכן ככל הנראה שיני הבינה אינן הגורם המרכזי לתופעה זו.

האם ניתן לעקור מספר שיני בינה ביחד?

הוצאת שיני בינה באותו צד באותה ישיבה (למעלה ולמטה) הוא טיפול מקובל ושכיח.  במקרים רבים אין מניעה גם להוצאת שיני בינה משני צדדים שונים בו זמנית  (ימין ושמאל), אבל זאת החלטה של הרופא המטפל.  בסדציה (או בהרדמה כללית) מקובל להוציא את כל שיני הבינה ביחד בכדי למנוע צורך בסדציה נוספת. התאוריה שהרדמה מקומית דו צדדית יכולה לגרום לבליעה של הלשון הוכחה כמוטעית.

האם תמיד צריך תפרים לאחר הוצאת שיני בינה?

לא.  במקרים רבים ישנם ייתרונות מסויימים לתפירה של אתר הטיפול.  ההחלטה נתונה לרופא המטפל.

מה אפשר לאכול לאחר עקירת שיני בינה?

מומלץ להקפיד על מאכלים קרים ורכים ולהימנע ממאכלים חמים המגרים את האזור או תזונה שיכולה להשאיר פירורים באתר העקירה.

כמה זמן לוקח לאזור העקירה להחלים?

קצב ההחלמה משתנה מאחד לשני, כך שאין תשובה חד משמעית לשאלה זו.  ככלל ניתן להגיד ש 7-10 ימים מהווה זמן החלמה סביר, אולם בהתחשב במורכבות הטיפול, העומק בו נמצאת השן והזווית בה היא כלואה אין זה נדיר שההחלמה תיקח גם מספר שבועות.  המכטשית (החור) באזור הטיפול שנשאר לאחר סילוק השן ייסגר רק לאחר כ3 חודשים.

DR. DAREN ROSEN   דר דורון רוזן 

09 7464033

 pevaleset@gmail.com

רחוב שברץ 1 קומה 3 רעננה

1 Schwartz St. 3rd floor, Raanana

bottom of page