top of page

שחזור התחושה  ללשון ולשפה התחתונה לאחר פגיעה עצבית

עצב לינגואלי תפור דר דורון רוזן

העצב הטריגמינלי (trigeminal nerve) הוא עצב התחושה של הפנים.  עצב זה מחולק למספר סעיפים ובעזרתו אנחנו מרגישים את הפנים, העיניים, הקרקפת הפה והלשון.  

 

במהלך טיפולי שיניים העצב הטריגמינלי יכול להיפגע ממגוון סיבות - החל מזריקת ההרדמה וכלה בטיפולים שונים כמו טיפולי שורש, השתלות, עקירות והתערבויות כירורגיות נוספות.

 

הנזק התחושתי יכלול בדרך  כלל את הסעיף של העצב האחראי לתחושה של השפה התחתונה ו/או הלשון. 

חסר תחושה בחצי הלשון או בחצי השפה, אינו הביטוי היחיד לנזק עצבי עצבית שכן ישנן פגיעות שיגרמו לכאב חזק, כאב חלש, עיקצוצים או תחושות של חום/קור.

הפרעות תחושה בפנים יכולות לגרום לסבל רב, אבל החדשות הטובות הן שרובן יחלפו ספונטנית והחיים יחזרו לקדמותם.  במקרים הבודדים שאינם מחלימים ספונטנית ההשפעה השלילית על איכות החיים יכולה לגרום לטרדה רבה באכילה, שתייה, דיבור ובהתנהגות היומיומית.

איך אפשר להימנע מפגיעה עצבית בזמן טיפולי שיניים? נכון להיום – אין דרך שרופא/ת השיניים יכול לדעת מהו המיקום המדויק של העצב שנותן את התחושה ללשון (lingual nerve) מכיוון שהאנטומיה משתנה מאדם לאדם. 

 

זאת ועוד, אין הדמיה זמינה שיכולה להדגים את המסלול של עצב זה.  כתוצאה מכך, למשל בהזרקת הרדמה מקומית, לא ניתן לקבוע מראש היכן להחדיר את מחט הזריקה כך שמצד אחד נוזל ההרדמה המקומית יופרש באופן אפקטיבי (בקרבה לעצב) ומצד שני שהמחט עצמה לא תחדור ותפגע בדפנות העצב. 

 

לבסוף, אפילו קצה מחט תפירה עלול לחדור בשגגה את מעטפת העצב או לחבוק אותו בזמן תפירה של החניכיים ולגרום להפרעות עצביות. 

לעומת זאת, את העצב המנדיבולרי (mandibular nerve) הנותן את התחושה לשפה התחתונה והשיניים ניתן להדגים בעזרת צילומי רנטגן, מכיוון שהוא עובר בתוך הלסת דרך תעלה הנקראת התעלה המנדיבולרית (בדומה לחוט חשמל שעובר בתוך צינור בקיר).

 

למרות שאת העצב עצמו לא רואים בהדמייה, את התעלה שבתוכה הוא נמצא ניתן להדגים בצילומי רנטגן ובכך להעריך מראש את מיקומו. 

 

ולמרות זאת, במקרים בהם העצב עובר בסמוך לשדה הטיפול הנדרש (למשל עקירות שיני בינה, השתלות שיניים, טיפולי שורש וכדומה), אמנם הרופא יוכל לדעת מראש שישנה סכנה לאבדן התחושה בשפה או בשיניים, אולם גם בתכנון נכון ובביצוע מדויק של הטיפול - לא ניתן למנוע את הפגיעה העצבית בכל המקרים ובכל המטופלים.

החשיבות של הבדיקה המוקדמת נובעת מכך שהמשתנה החשוב

 ביותר להצלחת הטיפול הוא תקופת הזמן שעוברת מרגע החבלה ועד לרגע התיקון. 

מה לעשות אם אין תחושה בלשון / שפה תחתונה לאחר טיפול שיניים?

אם יממה לאחר טיפול שורש, השתלת שיניים, עקירת שן בינה תחתונה או כל טיפול שיניים אחר שבוצע בהרדמה מקומית התחושה לא חזרה במלואה לשפה התחתונה ו/או ללשון בצד המטופל – קיים חשש לפגיעה עצבית וכדאי להיבדק בהקדם האפשרי על ידי מומחה לכירורגית פה פנים ולסתות המיומן בטיפול בפגיעות עצביות.

בזמן הבדיקה הרופא יעריך את הסיבה לאבדן התחושה, ומהם הסיכויים להחלמה ספונטנית.  רק במקרים שבהם יוחלט שהעצב נפגע באופן בלתי הפיך יומלץ על התערבות כירורגית. 

 

החשיבות של הבדיקה המוקדמת נובעת מכך שהמשתנה החשוב ביותר להצלחת הטיפול הוא תקופת הזמן שעוברת מרגע החבלה ועד לרגע התיקון.  ככל שזמן זה קצר יותר, האפשרות שהתחושה תחזור לאחר התיקון גבוהה יותר.

הפרעה עצבית נדירה יותר שיכולה להיגרם לאחר טיפול שיניים מתאפיינת בכאב חזק באזור הזריקה או הטיפול. אם לאחר מספר שבועות מזמן טיפול שיניים מתחילה תחושה חזקה של כאב מאוד ממוקד, הנגרם במגע בנקודה מסוימת ברירית  הפה, ייתכן וישנו ממצא שנקרא ניורומה טראומטית (traumatic neuroma).  נגע זה מתאפיין בסוג של הצטלקות  באזור הפגוע וכתוצאה מכך ישנה רגישות יתר של העצב.  גם במקרה זה חשוב להיבדקת על ידי מנתח פה ולסתות.

bottom of page