חשיפה הזקפה והשתלת שיניים כלואות

חשיפת שיניים כלואות
שיניים נוצרו ללעיסה ולפונטיקה - ולצורך כך הן צריכות להימצא במקומן בתוך חלל הפה. ובכל זאת, מידי פעם שיניים מסוימות אינן מצליחות לבקוע מהחניכיים, ושיניים אלן נקראות "שיניים כלואות".
ברוב המקרים יומלץ על טיפול כלשהו להעתקת השיניים למקומן הטבעי, שכן לשיניים כלואות יש נטיה לפתח מחלות ופתולגיות שונות (כמו ציסטות או גידולים) ולפגוע במבנים אנטומיים סמוכים.
הסיבה לכליאת שיניים אינה תמיד ידועה, אולם במקרים רבים מדובר בצפיפות רבה בלסתות או חסימה כלשהי שאינה מאפשרת לשן להתקדם למקומה בפה.
הטיפול הנדרש לשן כלואה נקבע על ידי רופא אורתודנט המעצב תכנית טיפול שמטרתה להביא את השן למקומה בקשת השיניים.
במקרים רבים יומלץ על חשיפה כירורגית של קצה השן הכלואה בכדי להדביק סמך (קוביה) על הכותרת שלה. הסמך יאפשר לאורתודונט הפעלת עדינה של כוחות משיכה הדרושים על מנת להביא את השן למקומה בקשת השיניים.
(לציין, במקרים מסויימים ניתן להסתפק בחשיפת השן (מבלי להדביק סמך) בכדי לאפשר לה לפרוץ באופן ספונטני מעבר לחניכיים.)
ההליך עצמו יכול להתבצע בהרדמה מקומית, אולם בהתאם למיקום השן, גיל המטופל, שיטוף הפעולה הצפוי בזמן הניתוח ומורכבות הטיפול - ייתכן ונמליץ על ביצוע הניתוח תחת טשטוש.
למרות שתהליך ההחלמה מהטיפול מאוד אינדווידואלי, ניתן להכליל ולומר שלאחר הטיפול צפויה נפיחות מקומית וכאבים שבדרך כלל מגיבים היטב לטיפול תרופתי.
כשלון להביא את השן למקומה, ניתוק הסמך שהודבק בניתוח וצורך בחשיפה חוזרת, ופגיעה בשיניים הסמוכות במהלך התנועה האורתודונטית הם חלק מהסיבוכים הקשורים בהליך זה.
חשוב לזכור שככל שהמטופל צעיר יותר בזמן הטיפול ושיטוף הפעולה בזמן הניתוח גבוה יותר - שיעורי הסיבוכים נמוכים יותר.
הזקפת שיניים כלואות
ישנם שיניים כלואות (לרוב הטוחנת השניה בלסת התחתונה) שאינן בוקעות באופן תקין לקשת השיניים ובמקרים אלו יומלץ על הבקעה כירורגית (הזקפה) של השן.
הרעיון מאחורי הטיפול הוא להימנע מהצורך בטיפול אורתודונטי ארוך על ידי העתקת השן למקומו בקשת השיניים. ברוב המקרים, בזמן הזקפת טוחנות יהיה צורך בהוצאת שן בינה כלואה מאחורי השן המועמדת להבקעה, שכן אחרת היא תהווה מחסום בציר התזוזה המתוכנן.
הטיפול המדובר מלווה בסיכויי הצלחה גבוהים.
יש לקחת בחשבון שלא תמיד השן המוזקפת תהיה ישרה לחלוטין, ובנוסף שאם הלסת טרם סיימה את התפתחותה המלאה אז ייתכן ולא יהיה מספיק מקום לכתר השן המוזקפת בפה והיא תהיה מכוסה חלקית בחניכיים. במקרים אלו יתכנו זיהומים מקומיים סביב השן, לבסוף, במקרים נדירים השן לא תתקבע במקומה החדש ויהיה צורך בהוצאתה.
השתלת שן עצמית
כאשר צריך לעקור שן בגיל צעיר, אחת החלופות להשלמתה כוללת הוצאת שן פחות חשובה (כמו שן בינה או שן המועמדת לעקירה לטיפול אורתודונטי) ולהשתיל אותה במקום השן העקורה.
לטיפול זה יתרונות רבים שכן אין צורך בשחזור השיניים הסמכות, ובניגוד להשתלות שיניים - השן המושתלת מתפקדת כשן טבעי לכל דבר ולא כבורג מלאכותי.
זאת ועוד, היתרון המשמעותי של טיפול זה שניתן לבצע אותו בגיל צעיר כך שאין צורך להמתין לסיום הגדילה של הפנים והלסתות לפני השלמת השן החסרה (כמקובל בשתלים דנטלים).
חשוב לציין שלא מדובר בטיפו המתאים לכל מטופל, ושיש חלון הזדמנויות מאוד ספציפי בו ניתן לבצע אותו (כששורש השן המושתלת טרם התפתחה לגמרי).